De mogelijkheden en grenzen van vergeving
Voorjaar 2021: intervisie kring olv Jan Willem Kirpestein en Jeanine Geijtenbeek
Deze vraag stelt Simon Wiesenthal aan het einde van het boekje “The Sunflower”. In dit kleine boekje beschrijft hij hoe hij als onbekende bij een jonge, stervende nazi werd geroepen. Deze jonge nazi van begin twintig jaar voelde zijn dood naderen. De jonge man was angstig omdat hij besefte dat hij gruwelijke daden tegen joodse families had gepleegd. Hij vroeg in doodsnood aan een willekeurige jood in zijn omgeving vergeving voor zijn daden. Deze jood was Simon, maar Simon kon alleen maar zwijgen op de vraag. Daarna stierf de jongen.
Simon Wiesenthal heeft zich in zijn leven naar aanleiding van deze gebeurtenis vaak afgevraagd of hij goed gehandeld heeft. De laatste zin van het boekje is een vraag naar wat de lezer gedaan zou hebben in dezelfde situatie.
Naar aanleiding van deze vraag is veel nagedacht en gereflecteerd over de mogelijkheden en grenzen van vergeving. Er zijn veel reacties op de vraag van Wiesenthal gekomen vanuit allerlei levensbeschouwingen. Er is zelfs een internationaal symposium georganiseerd naar aanleiding van deze vraag. Opvallend zijn de verschillen in reacties. De één vindt dat er vergeving had moeten plaatsvinden omdat de jongen schuldbewust was, de ander is van mening dat je alleen iets kan vergeven wat jou persoonlijk is aangedaan, weer een ander vindt het een hoogmoedige vraag van de nazi etc etc.
Dat roept de vraag op wat vergeving eigenlijk is. Het thema 'vergeving' is een thema dat, bewust of onbewust, mensen bezighoudt in hun eigen leven: Waar ben ik schuldig (geweest)? Waar moet ik vergeven? Waar kan ik vergeven? Waar kan ik niet vergeven? Waar moet ik om vergeving vragen? Waar had ik moeten vergeven? En wat houdt vergeving eigenlijk in?
Vergeving is niet zo duidelijk. Zelf kwamen wij in ons eigen leven er achter dat daderschap en slachtofferschap dicht bij elkaar liggen. We wisten in die verwarring even niet hoe vergeven er uitzag, wie we moesten vergeven en of we zelf vergeven moesten worden. Het bleek een zoektocht te zijn.
Schuld, schaamte en vergeving is iets waar je in je leven niet zo makkelijk over praat. Daar heb je een veilige omgeving voor nodig en die willen we graag bieden. In vier avonden gaan we in een intervisie achtige sessie na wat schuld en vergeving in ons eigen leven is of kan zijn. Als inleiding lezen we het boekje The Sunflower van Simon Wiesenthal en thema’s die aan de orde komen zijn:
- Waar voelen we ons schuldig en waar zijn wij tekort gedaan?
- Wat is vergeving en waartoe opent het de weg?
- Zijn er situaties waarin vergeven niet kan?
- Daderschap en slachtofferschap in ons eigen leven
- Vernieuwing en opstandingskracht.
- Is vergeving vanuit christelijk perspectief anders dan anders?
We nodigen uit om vragen en ervaringen te delen. We denken dat we elkaar kunnen helpen in het zoeken naar antwoorden. De intervisie staat open voor iedereen en iedereen wordt aanvaard wat zijn of haar levensverhaal ook is. Omwille van vertrouwelijkheid en veiligheid wordt de groep niet groter dan 10 personen.
Opgave en nadere informatie via [email protected]